top of page

Ο παππούς και οι ιστορίες του

Σε μια εκδρομή στο Παντέλι ο παππούς μας διηγήθηκε την εποχή της εξορίας του στο Παρθένι: 

"Ήταν μια πολύ σκληρή και δύσκολη εποχή, αλλά είχε και τις ομορφιές της· αυτά τα λίγα που κρατάνε κάποιον δυνατό και ζωντανό μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Όπως ο γερανός, το πουλί με το πάντα μετέωρο βήμα, που τους συντρόφευε κάθε πρωινό, όταν τους μάζευαν στο προαύλιο του στρατοπέδου, δίπλα στη θάλασσα, που έμοιαζε τόσο με λίμνη. Εκεί τους κρατούσαν όρθιους με τις ώρες, τους μετρούσαν και τους ξαναμετρούσαν μόνο και μόνο για να τους βασανίσουν. Το πουλί, ο γερανός, έμενε ακίνητο συχνά στο ένα του πόδι σαν να ήθελε να τους δώσει κουράγιο. Ήταν ένα είδος σιωπηλής συμπαράστασης.

Εκεί, στο Παρθένι, που το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης με τους στίχους «Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός. Ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως», είχαν καταφέρει όλοι οι κρατούμενοι, ενωμένοι, να κάνουν εκλογές μεταξύ τους και να αναδείξουν οι ίδιοι τους αντιπροσώπους τους. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές, ανήκουστο. Έκτοτε, χάρη στο κουράγιο που έδειξαν, καλυτέρευσε η ζωή τους". Ξέρετε σε ποια εποχή αναφέρεται ο παππούς; Έχετε ακούσει τι ιδιαίτερο έχει ο διάκοσμος της Παναγιάς Κιουράς στη Λέρο; Πραγματοποιήστε αναζήτηση με λέξεις- κλειδιά: Παρθένι, εξορία, Παναγιά Κιουρά και στείλτε την απάντησή σας στο messenger όπως πάντα...

 

Ο παππούς Λευτέρης,  εκείνο το πρωινό συνόδευσε τα κορίτσια στον Ξηρόκλαμπο, ενώ εμείς τα αγόρια πήγαμε μόνοι μας στο Βρομόλιθο. Ο παππούς τους διηγήθηκε μια ιστορία για ένα αγόρι από τη Λέρο που αγαπούσε ένα κορίτσι από τη την Κάλυμνο, και πήγαινε κάθε βράδυ κολυμπώντας από το ένα νησί στο άλλο για να τη συναντήσει. Κι η αλήθεια είναι ότι η Κάλυμνος σε εκείνο το σημείο ήταν είναι πολύ –πολύ κοντά στη Λέρο. Μικρά σκάφη έκαναν τα δρομολόγια ανάμεσα στα δυο νησιά.…

Είχαν δει και το Κάστρο των Λεπίδων, το Παλιόκαστρο, όπου ο παππούς τους έδειξε κάτι «Κυκλώπεια τείχη», και η Αντιγόνη είχε σχολιάσει ότι έμοιαζαν πολύ με τα τείχη του Κάστρου στο χωριό του μπαμπά της. Το κάστρο αυτό, που δεσπόζει πάνω από τον Ξηρόκαμπο, συνδέεται με μια επανάσταση που είχε ξεσπάσει το 1087 ενάντια στον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό. Αιτία στάθηκε η απόφαση του αυτοκράτορα να παραχωρήσει στον Ιωάννη Λατρηνό – μετέπειτα όσιο Χριστόδουλο – μεγάλες εκτάσεις της Λέρου, και μέρος του κάστρου. Οι κάτοικοι του νησιού αντέδρασαν και απετράπη προσωρινά το σχέδιο του αυτοκάτορα.

Εμείς, τα αγόρια δεν είχαμε μάθει τίποτε …  ιστορικό.  Πήγαμε όμως κολυμπώντας από τον Βρομόλιθο στο Παντέλι και ο Γιάννης έπιασε με τα χέρια ένα χταπόδι σε μια ξέρα. 

 Επίσης γνωρίσαμε δυο κορίτσια από τη Σουηδία, την Άνικα και την Γκάμπι, με τις οποίες ήδη έχουμε κανονίσει να συναντηθούμε αύριο.

Για να δω αν εσείς μάθατε κάτι παραπάνω από εμάς, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και απαντήστε στις ερωτήσεις.

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPzkWWalNiS7BfUL96yXLG-7mH6EFOrJY15ecvf6TzrZ1aKg/viewform?usp=sf_link

 

Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page